1.6. alkoi kesätyöni Vartiosaaressa. Ensimmäisen päivän aikana meidät esiteltiin toisillemme. Vartiosaareen oli aikaisemmin tullut muutamia luokkalaisiani työharjoitteluun. Ensimmäisenä päivänä esittelimme itsemme toisillemme ja työntekijöille. Sitten alkoi myös tehtävien läpikäynti. Meille kerrottiin, mitä kaikkea täytyy muistaa.
2.6. alkoivat varsinaiset tehtävät. Vartiosaareen oli tulossa kesäleirejä ja sitä varten piti siivota eräs navetta ja valmistella aluetta muutenkin. Olimme opettajan kanssa miettineet, josko tekisin osan kesätyöstä niin, että ne voisi merkitä työharjoittelutehtäviksi, koska kesätyöstä osa on mahdollista tehdä niin.
3.6. kysyin työpaikkaohjaajaltani asiasta. Sanoin myöhemmin opettajalleni, että soittaa työpaikkaohjaajalleni. Tänä päivänä tein mm. pöydän.
4.6. sain ohjaajaltani tietää, että se on kyllä mahdollista, mutta opettajani oli käsittänyt minun olevan työharjoittelussa, vaikka en ollut. Kesätöissä on eri tehtävät, kuin harjoittelussa. Sain kuitenkin osittain tehtyä joitain ammattiini liittyviä tehtäviä.
5.6. aloitimme puutarhan hoidon. Istutimme sinne erilaisia kasveja ja rakensimme kasvimaan ympärille tiilistä aidan. Perjantaisin oli kahvilassa tarjolla nokkoslettuja ja -vohveleita.
Työ oli arkityötä, mutta saarella pääsee käymään myös viikonloppuna.
8.6. jatkoimme alueen hoitoa ja aloimme valmistautumaan leireihin. Alueella oli jonkin verran ruostuneita esineitä, jotka piti ”heittää roskiin”.
9.6. tulivat saaren ehkä suloisimmat ja tärkeimmät asukkaat, nimittäin lampaat. Lampaita oli suunnilleen 7. Lampaille oli varattu oma aitaus polkumme varrelta. Lampaat tulivat Haltialasta. Vaikka kaikilla lampailla olikin omat nimet, aloimme kutsua yhtä ruskeaa lammasta nimellä Kahvipapu.
10.6. katsoimme tavaroita läpi ja ne, jotka säästimme, veimme navettaan ja ne, jotka olivat rikki, likaisia tai joita ei muuten säilytetty, niin laitettiin auton peräkärryyn. Myöhemmin veimme ne satamaan, josta laivan kuljettaja vei ne kesätyöntekijöidensä kanssa jätelavalle.
11.6. jatkoimme ympäristönhoitotehtäviä. Tietysti kasvit piti kastella, ja sitä tuli tehtyä.
12.6. aamupäivällä olin käymässä koulussa, erään asian hoitamassa. Tänä perjantaina valmistauduimme leiriläisten tuloon. He tosin tulevat vasta 15.6.
15.6. tulivat leiriläiset. Ensin oli ala-astelaisten viikko. He olivat n. 7–9-vuotiaita. Koska sain tehdä osan tehtävistä Kos-tehtävinä (työharjoittelu), niin olin molempina viikkoina mukana luonto-ohjauksessa. Normaalisti kesätyöntekijät vaihtoivat viikon jälkeen ryhmää, jonka ohjaamisessa auttoivat. Leiriläisille oli järjestetty puutyö-, luonto-, koru- ja taidepaja. Seuraavien viikkojen ajan ei muuta ollutkaan kuin leirejä. Viimeisellä viikolla oli yläastelaisten leirivuoro. Juhannus oli vapaata, sekä kesäkuun 2 viimeistä päivää. Tietysti viimeisinä päivinä tuli muutakin hoidettua, kuten suunniteltua linnunpönttöä ja muuta vastaavaa.
Kesätyöohjaajamme antoi meille mahdollisuuden suorittaa hygieniapassin. Itsekin otin sen mahdollisuuden vastaan, ja suoritin hygieniapassin. Mutta silloin, kun minä hain sen, niin siinä oli syntymäaikani laitettu väärin. Kaikki muu oli oikein, mutta vuosi oli väärin. Sain myöhemmin uuden, jossa syntymäaikani oli nyt oikein.