Siirry suoraan sisältöön

Luontoneuvojasta yhteisöpedagogiksi

Puunjuuria Kattilajärven läheisessä metsässä.

Olen luonto- ja ympäristöneuvoja, joka opiskelee yhteisöpedagogiksi. Lue alta lisää mitä opintoni ovat, ja mitä nämä eri alat tarjoavat toisilleen. Tämä teksti on tehtäväni viestinnän kurssille.

Luonto- ja ympäristöneuvojan opintoni alkoivat vuonna 2019. Hakeuduin alalle, koska olen aina rakastanut luontoa ja eläimiä. Opiskelin Stadin ammatti- ja aikuisopistossa, jossa aloitushetkellä suuntautumisvaihtoehtoina olivat luonto-ohjaaja sekä luonto- ja ympäristöneuvoja. Nyt uusille opiskelijoille on tarjolla vain luonto-ohjaajan opinnot. Joistakin kouluista löytyy lisäksi ympäristönhoitajan tai poronhoitajan suuntautumisvaihtoehdot. Opinnoissa on oltu koulussa, ulkona ja retkillä, joista osa oli koronasta johtuen omatoimisia.

Koulutus sopii henkilölle, joka on kiinnostunut luonnosta, ja haluaa toimia ihmisten parissa. Työnantajina toimivat järjestöt, luontokoulut, hyvinvointi- ja luontomatkailuyritykset sekä ympäristönhoidon yritykset ja kunnalliset toimijat. Opintoihin kuuluu myös yrittäjyyden opiskeleminen. Ala tarjoaa hyvät edellytykset oman yrityksen perustamiseen.

Valkohäntäkauris Bengtsårissa

Työharjoittelut osana oppimista

Lähes jokaisen ammatillisen tutkinnon osaamiskokonaisuuteen kuuluu työharjoitteluita. Niissä on tarkoitus harjoitella koulussa opittuja taitoja ja näyttää niiden osaaminen oikeissa työtehtävissä.

Omat harjoitteluni suoritin eri järjestöissä (4H, Luonto-Liitto, Leirikesä ja Leijonaemot) sekä kesätöissä. Kaupungin nuorisotoimessa tein ympäristönhoitoa, kahvilahommia ja leirinohjausta. Järjestöille tein pelejä ja ohjeita käytettäväksi myöhemminkin.

Harjoittelupaikan voi löytää yllättävästäkin paikasta, kuten itselläni Leijonaemot. Leijonaemoissa osallistuin Perhe edellä puuhun -hankkeeseen, jossa järjestettiin tukea ja tekemistä erityislapsiperheille.

Yhteisöpedagogiksi

Ammatilliseen perustutkintoon voi yhdistää myös korkeakouluopintoja. Niitä on tarjolla kurkistuskursseina tai polkuopintoina sekä muina avoimen ammattikorkeakoulun opintoina.

Harjoittelupaikat järjestöissä saivat minut kiinnostumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja ihmisten kanssa työskentelystä. Yhteisöpedagogin opinnot aloitin kurkistuskursseilla, jotka ovat kuin harjoituksia tulevasta.

Luontoneuvojan opinnoistani jäi syksylle vain yksi työharjoittelu, joten aloin opiskella yhteisöpedagogin polkuopintoja työharjoittelun rinnalla. Syksyn haussa sain paikan yhteisöpedagogin tutkinto-opiskelijaksi ja pääsen jatkamaan opintoja tammikuussa.

Yhteisöpedagogiksi voi opiskella Humakissa, Xamkissa ja Centriassa. Valmistuneet yhteisöpedagogit toimivat mm. ohjausalalla (lapset, nuoret, työpajat), järjestöissä ja sosiaalialalla.

Humak tarjoaa lisäksi englanninkielisen seikkailukasvatuksen linjan osana yhteisöpedagogin tutkintoa. Opinnoissa pärjää koulussa opitulla englannilla. Seikkailukasvatusta oli myös osana luonto- ja ympäristöneuvojan sekä luonto-ohjaajan opintoja.

Puuhevosia Hauhon leirikeskuksessa.

Seikkailukasvatus voidaan toteuttaa luonnossa liikkumalla. Se vahvistaa fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä itsetuntemusta, sekä yhteistyötaitoja, oma-aloitteisuutta, vastuun ottamista, rohkeutta ja identiteetin rakentumista.    

Tulevaisuudessa pystyn työskentelemään esimerkiksi nuoriso-ohjaajana, järjestöissä tai luontoalalla. Ihmisten kanssa työskennellessäni voin hyödyntää myös luontokasvatuksen osaamistani.

Luontoalan kokemuksen ja yhteisöpedagogin taitojen yhdistäminen voi olla hyödyksi alalla. En vielä ole kovin tarkkaan ehtinyt miettiä, mitä teen tulevaisuudessa, mutta nuorten ja lasten parissa olisi kiva työskennellä.