Ulhen ja ilmastovastuullisuuskurssin kymmenes viikko osui toukokuulle.
10.5. lopetimme Ulhen. Kävimme läpi hyvinvointisessioita, jotka olimme aikaisemmin pitäneet joillekin tutuille. Itse olin pitänyt sen vanhemmilleni ja kerroinkin siitä. Olimme tehneet erilaisia harjoituksia.
14.5. loppui ilmastokurssi. Ilmastokurssin päätteeksi ripustimme näyttelymme koulun seinälle. Sain tehtäväksi kirjoittaa näyttelylle esittelytekstin, jonka liitän alle.
Oletko osa ongelmaa vai ratkaisua? – johdanto
Tämä julistenäyttely, jonka tässä näette, kertoo ilmastonmuutoksen syistä ja vaikutuksista. Jokaisesta julisteesta on kaksi versiota, hyvä ja paha. Toisessa kuvataan ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia ja toisessa kuvataan, keinoja, joilla ongelma voidaan ratkaista.
Mutta miksi ilmastonmuutos sitten on niin vakavaa? No, jos kaikki maailman jäätiköt sulavat, niin silloin merenpinta nousee, eikä välttämättä esim. Helsingissä pysty enää asumaan.
Kadut ja talot menisivät veden alle. Myös monet eläimet ja valtiot kärsivät ilmastonmuutoksesta. Jääkarhut voivat kadota, ja monet Suomen eläimet joutuvat siirtymään entistä pohjoisemmaksi. Suomalaisista eläimistä asiasta eniten kärsivät saimaannorpat ja naalit. Jos lumi vähentyy, niin saimaannorpilla ei ole pesiä. Vieläkin suuremman uhan kohtaavat naalit, joka ei ole pesinyt Suomessa yli 20 vuoteen. Viimeinen varmistettu pesintä on vuodelta 1996. 2016 havaittiin mahdollinen yritys.
Sinä voit valinnoillasi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään. Ilmastonmuutosta ei voi enää kokonaan pysäyttää, mutta voi hillitä. Kannattaa vähentää lihan syöntiä (lopettaa ei tarvitse, mutta voit kyllä, jos haluat), vähentämällä shoppailua (turhan tavaran ostamista), ostaa kestävää, eikä kertakäyttöistä yms.
Kaikki maailman maat ovat ilmoittautuneet osaksi Pariisin ilmastosopimusta, jossa tavoitteena on rajata lämpötilan nousu 1,5 asteeseen. Jos ilmastonmuutosta ei hillitä, lämpötila uhkaa nousta vuoteen 2100 mennessä 3,5 astetta. Aluksi kaikki maat eivät olleet mukana, ja Yhdysvallat jättäytyi myöhemmin pois, mutta on tullut takaisin.
Yksi nykyajan tunnetuimpia ilmastoaktivisteja on Greta Thunberg. Hän on aloittanut koululakon ilmaston puolesta ja saanut myös monia muita nuoria lakkoilemaan ilmaston puolesta.
Kiina tuottaa suurimmat ilmastopäästöt maailmassa. Kiinan ilma on tosi saasteinen. Vuonna 2020 koronavirusepidemia laski hetkellisesti Kiinan ilmastopäästöjä, kun tehtaat suljettiin.
Tämä näyttely on toteutettu osana ilmastovastuullinen toiminta- valinnaiskurssia. Kurssilla tutustutaan ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksiin.
Jätän tekijöiden nimet pois yksityisyyden suojaamiseksi.