Hei arvon lukijat. Ajattelin palata tähän aiheeseen. Moni teistä muistaa varmaan tämän postaukseni. Tajusin myöhemmin, että olisin voinut kirjoittaa myös toisesta mahdollisesta pelastustavasta, jonka toteutuminen on toki aika epätodennäköistä.
Minusta hyvä suojelullinen keino voisi olla se, että saimaannorppia siirrettäisiin johonkin toiseen Suomen järveen, esimerkiksi Inarijärveen. Tosin olisiko se enää silloin saimaannorppa? Kyllä, koska saimaannorppa on alalajin nimi. Istutusta tuskin toteutetaan, mutta se voisi auttaa suojelua eläintarhojen tapaan. Asia on Suomen valtion ja ELY-keskusten päätettävissä.
Saimaannorppa on yksi harvoista makeanveden hylkeistä ja yksi maailman harvinaisimmista ja uhanalaisimmista hylkeistä. Maailmassa elää vain viisi makeanveden hyljettä, joista ainakin kolme on alalajeja. Olen itse ymmärtänyt, että niistä vain yksi olisi oma lajinsa ja muut alalajeja. Lisätietoja makeanveden hylkeistä on vaikka tässä Ylen artikkelissa.
Saimaannorpan suojelua tosin edistetään monella muulla tavalla, kuten pitämällä norppa rauhoitettuna. Saimaannorpan tappamisesta joutuu maksamaan korvausta lähes 10 000 euroa. Myös Korkeasaari päätti Topiaksen kuoleman jälkeen avata keräyksen saimaannorpalle, vaikka eläintarhassa ei saimaannorppaa nähdäkään. Kuitenkin asia, jolla saimaannorppia kaikista parhaiten voidaan auttaa, on apukinosten kolaaminen ja tekopesien laittaminen järvelle. Apukinoksia kolaavat aina monet vapaaehtoiset.
Saimaannorppa viettää noin 90 prosenttia elämästään vedessä, jonka takia Saimaalla on tietyn aikaa vuodesta kalastuskielto. Tällä pyritään estämään norppien ja ennen kaikkea kuuttien hukkuminen verkkoihin. Valitettavasti kalastuskielto ei aina auta kuuttien hukkumisen estämisessä, koska kuutit eivät osaa väistää verkkoa. Joskus on myös puhuttu ympärivuotisesta verkkokalastuskiellosta koko Saimaalle.
Ilmastonmuutos vaikuttaa norpan lisääntymiseen. Jos Saimaalla ei ole jäätä eikä lunta, niin norpan pesintä ei onnistu. Saimaannorpan voi olla vaikea keksiä uutta lisääntymispaikkaa, eivätkä ne välttämättä opi tekemään pesää minnekään muualle. Myös maalle synnyttämisessä ilman suojaa on riski. Nimittäin se, että kuutit joutuvat petojen suuhun.
Yksi suurimpia unelmiani oli pitkään nähdä saimaannorppa, koska hylkeiden näkeminen on muutenkin harvinaista, vaikka monet lajit ovatkin paljon yleisempiä. Lisäksi olen hyvin eläinrakas ihminen. Kesäkuussa 2021 lähdin norpparetkelle Saimaalle Linnansaaren kansallispuistoon. Retkellä tavoitteena oli nähdä saimaannorppia ja meitä onnisti tuolla matkalla