Siirry suoraan sisältöön

Oikeus saa päättää

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti 27.10. julistaa avin päätökselle täytäntöönpanokiellon liittyen Kuusamon suurpetokeskuksen lopettamiseen. Päätös tarkoittaa sitä, että ennen kuin Suurpetokeskuksen tekemä valitus on käsitelty, tai ellei toisin sanota, ei keskuksen tarvitse lopettaa toimintaansa eikä sen tarvitse lokakuun loppuun mennessä lopettaa tai siirtää eläimiään. Keskuksen nykyinen johtaja Pasi Jäntti on tyytyväinen päätökseen, mutta sanoi Iltalehden haastattelussa oikeuden päätöksen ratkaisevan Suurpetokeskuksen tulevaisuuden.

Jos oikeus katsoo avin päätöksen oikeaksi, niin sitten sillä mennään. Jos taas valitus katsotaan oikeaksi ja aiheelliseksi, niin sitten mennään sillä. Jäntin mukaan heidän valituksensa sisältää tosiasiat, mutta ei suostunut sanomaan mitään tarkemmin. Jänttiä harmittaa se, että media on tuonut esiin vain avin omat näkemykset ja oletukset, mutta ei keskuksen vastauksia tai vastineita.

Jäntin mukaan keskuksen arki on sujunut normaalisti, vaikka se onkin ollut kiinni. Karhut ovat menneet talviunille. Haastattelun jälkeen hän myös viestitti, että huomautukset on aina huomioitu keskuksessa ja ongelmat olisi aina korjattu saman tien. Lisäksi hän kertoi, että tarhan tilat ovat kovan kulutuksen alla, eivätkä he halua sulkea eläimiä betonihäkkeihin, joka olisi muutenkin Suomen eläinsuojelulain vastaista. Keskuksen eläinten aitaukset olisi nyt tarkoitus uudistaa, koska ne ovat olleet käytössä yli 30 vuotta.

Ei ole tiedossa, milloin hallinto-oikeus aikoo valituksen käsitellä. Hallinto-oikeus on pyytänyt avilta kiireellisenä lausuntoa.

Mitä kaikkia virheitä ja ongelmia avin ilmoituksessa sitten Jäntin mukaan oli? Yksi asia oli se, että hänen mukaansa lausunnossa mainittiin sokean koirasuden lopettaneen eläinlääkärin nimi, joka ei kuitenkaan ollut kyseinen lääkäri. Kokonaisuuden kannalta sillä ei kuitenkaan ole merkitystä.

Myös hammastarkastuksille annettua aikaa pidettiin mahdottomana kesälomakauden takia. Avi kertoi huomioineensa sen ja antaneensa siksi kaksi kuukautta yhden sijaan. Hampaat aiotaan hoitaa kuntoon. Jäntti myös pitää osasyynä hampaiden kuntoon karhujen ikää, joista suurin osa on noin 30-vuotiaita.

Avin mukaan Kuusamon karhuista viidellä kuudesta todettiin hammasmurtuma, eikä se ole asiallinen luku tarhaeläimille. Vertailun vuoksi: raportissa vertailtiin 204 luonnon karhua, joista kolmasosalla oli jonkinasteisia hammasvaivoja.

Keskuksella ei ole myöskään ollut kiinnostusta ottaa apua vastaan. Eläinsuojeluyhdistys oli siis kysynyt, tarvitseeko keskus apua eläinten siirtelyssä, mutta ei suoraan tarjonnut sitä, ainakaan toiminnanjohtaja Kati Whiten mukaan.

Kuten olen aikaisemmin sanonut, ei tämä muuta mielipidettäni eläintarhoista. Tietysti harmittaa, että keskuksella on ongelmia. Uskon, että oikeus tekee ratkaisun avin ja Suurpetokeskuksen valituksia, lausuntoa ja muita vastaavia tutkimalla, eikä asiaan vaikuta se, että keskus tuo Kuusamon alueelle paljon rahaa.

Myös poliisi tutkii tapausta nimikkeillä törkeä eläinsuojelurikos ja luonnonsuojelurikos. Nämä ovat vakavia syytöksiä ja voivat vaikuttaa oikeuden päätökseen. Tarkkaa aikataulua oikeuskäsittelylle ei ole kerrottu, ja päätöksessä voi mennä pitkään. Lisäksi toimeenpanokielto vaikuttaa myös asiaan. Koska poliisitutkimukset yleensä kestävät (vaikka se onkin luvattu hoitaa mahdollisimman pian), voi sekin vaikuttaa käsittelyn kestoon.