Siirry suoraan sisältöön

Saimaannorppa vai saimaanhylje?

23.1. julkaistiin tutkimus, jossa kerrottiin, että saimaannorppa ei olekaan sukua itämerennorpille. Kirjoitin tuosta myös tuolloin blogiini. Yle julkaisi 25.1. artikkelin, jossa kerrottiin, että uusi tieto voi mullistaa saimaannorpan suojelun täysin.

Artikkelissa kerrottiin muutakin mielenkiintoista. Uusi tutkimus tarkoittaisi myös sitä, että saimaannorppa saattaa olla oma lajinsa. Kenties meillä on tulevaisuudessa ihan uusi hyljelaji. Tähän mennessä maailmassa tunnetaan vain yksi hyljelaji, joka elää makeassa vedessä eli baikalinhylje. Tämä sai minut miettimään, että mitä saimaannorpan luokittelulle tapahtuisi?

Saimaannorpan tieteellinen nimi on pusa hispida saimensis. Pusa hispida tarkoittaa norppaa ja saimensis on saimaannorpalle annettu ”sukunimi”, joka erottaa sen muista alalajeista, ja kertoo, missä se asuu. Todennäköisesti ainakin ”etunimet” muutettaisiin, mutta ”sukunimi” saattaisi säilyä.

Entä sitten suomenkielinen nimi? Luulen, että jos saimaannorpasta tulee oma lajinsa, joudutaan nimi ehkä vaihtamaan. Jos saimaannorppa on oma lajinsa, voi norppa olla harhaanjohtava nimitys. Toisaalta suomalaiset ovat jo niin tottuneita nimeen saimaannorppa, että sitä ei ehkä sen takia haluta vaihtaa. Itselleni tuli muutama idea mieleen: suomenhylje, saimaanhylje, nordqvistinhylje ja järvihylje.

On myös olemassa eläinlajeja, joilla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä tietyn lajin tai alueen kanssa. Esimerkiksi myskihärkä ei nimestään ja ulkonäöstään huolimatta kuulu nauta- vaan vuohieläimiin. Myöskään australianpaimenkoira ei ole nimestään huolimatta Australiasta. Voi siis olla, että vaikka saimaannorppa luokiteltaisiin omaksi lajikseen, sen nimi säilyisi ennallaan. Ja vaikka nimi vaihdettaisiinkin, olisi se todennäköisesti suomalaisille aina saimaannorppa.