3.5. kävimme läpi puutarhatoimintaa. Tutustuimme koulussa aluksi Villitarhan toimintaan. Emme käyneet paikalla, koska se sijaitsee Loviisassa. Sen sijaan omistaja esitteli tilaa ja sen toimintaa Teamsin välityksellä.
Villitarha on yksityishenkilön ylläpitämä, mutta ylläpitäjällä on kuitenkin useita yhteistyökumppaneita. Villitarhassa asuu alpakoita, kanoja, naurukyyhkyjä, viiriäisiä ja koiria. Näitä kaikkia käytetään ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Kanoja esimerkiksi vuokrataan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asuntoloihin.
Lisäksi siellä järjestetään myös seuraavia kursseja: kehräämistä, lankojen värjäämistä luonnonmateriaaleilla, koivurisukursseja, antigymnastique-kursseja joka toinen kuukausi, mielipaikka-ryhmät, jäljestyskurssit, villivihanneskurssit ja metsämieliretket.
Villitarha vuokraa myös tilalla sijaitsevaa rakennusta kokouskäyttöön, ja pihalla olevaa pihasaunaa.
Päivän toinen vierailu tapahtui Vesalan koulukasvitarhaan – tällä kertaa ihan paikan päällä. Me kaikki menimme Vesalan koululle itsenäisesti. Koulun pihalla kohtasimme myöhemmin oppaamme. Kasvihuone sai alkunsa 1991, kun sisäpihan päälle päätettiin rakentaa katto.
Kasvarin eläimillä on omat aitaukset, mutta ne saattavat välillä liikkua kasvarin alueella vapaana. Viiriäisiä lukuun ottamatta linnut lentävät kasvarilla vapaana.
Kasvarilla asuu seuraavia eläimiä: marsuja, gerbiileja, kaneja, kesyhiiri, erilaisia lintuja (sinipääaratti, neitokakadu, naurukyyhky ja viiriäisiä), jotka lentelevät vapaana (paitsi viiriäiset), viljakäärme (jonka sai ottaa käsiin, ja otin itsekin), leopardigekkoja, kilpikonnia (kreikankilpikonna, nelivarvaskilpikonnia ja punakorvakilpikonnia) sekä selkärangattomia (akaattikotiloita, ruskosauvasirkkoja ja kummitussirkkoja). Lisäksi tiettyjä selkärangattomia kasvatetaan kasvarilla ruuaksi.
Koulussa on myös luontopainotteinen luokka. Kasvarin YouTube-kanavalla voi tutustua toimintaan videoiden avulla.
7.5. aloitimme päivän siivoamalla koulun lähiympäristöä. Löysimme aika lailla roskia, ei kuitenkaan yhtä paljon, kuin ensimmäisenä päivänä. Myöhemmin jatkoimme justelinäyttelyn suunnittelua.
Päätimme toteuttaa näyttelyn aiheella: Oletko osa ongelmaa vai ratkaisua. Jokaisen piti tehdä julistepari. Toisessa kuvataan ongelmaa/uhkakuva ja toisessa positiivinen/ratkaisu asiaan. Itse piirsin paperille ongelmaksi/uhkakuvaksi tilanteen, jossa jääkarhu seisoo jääpalikalla, joka on sulamassa veteen. Toinen osa oli kuva, jossa oli kuusi erilaista ilmastoa muuttavaa asiaa, kuten lihapihvi, joiden kaikkien päällä oli kieltomerkki.